GGZ Preventietrainingen in Arnhem, Najaar 2022

Pro Persona en Iriszorg bieden ook dit najaar diverse trainingen voor kinderen en volwassenen.

Piep zei de muis

‘Piep de muis’ is een preventief aanbod voor kinderen tussen de 4,5 en 8 jaar die veel spanningen of stress meemaken thuis. Kinderen die hieraan deelnemen, worden lid van een club. Op deze club vertelt Piep (een handpop) over wat er bij hem thuis gebeurt. De kinderen mogen dan samen met Piep voor allerlei situaties een oplossing zoeken, hierdoor leren de kinderen spelenderwijs omgaan met gevoelens en emoties.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel stress en spanning ervaren thuis, een verhoogd risico lopen om zelf ook problematiek te ontwikkelen. Daarom is deze training zo belangrijk. Beoogd wordt dat kinderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen, ervaren dat er over de thuissituatie gesproken mag worden, leren om emoties te uiten en leren dat ze altijd steun kunnen zoeken bij andere volwassenen.
Daarnaast werken ouders ook aan verschillende doelen waardoor ze beter met de thuissituatie kunnen omgaan en ervaren dat ze niet de enige zijn met een moeilijke thuissituatie.

Piep de muis gaat om 10 bijeenkomsten van 1,5 uur en drie ouderbijeenkomsten van 1,5 uur.
De bijeenkomsten starten in oktober 2022 en zijn voor kinderen uit Arnhem.

Voor meer informatie zie onderstaande filmpjes en flyer.

Piep zei de muis (4 tot 8 jaar) ''spanningen thuis'' - YouTube

Piep zei de muis (4 tot 8 jaar) ''HALLO IK BEN PIEP'' - YouTube

Flyer Piep zei de Muis 4,5 tot 8 jaar

KOPP 8-12 en 12-16 jaar

In het najaar start in Arnhem weer de preventiegroep voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen, voor kinderen (8-12 jaar) en jongeren (12-16 jaar).

1 op de 5 kinderen/jongeren in Nederland groeit op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen). Voor deze kinderen is het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn, dat ze erover mogen praten en dat ze daar wat ondersteuning bij krijgen.
Dit helpt voorkomen dat deze kinderen en jongeren zelf problemen ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat KOPP-kinderen 2 tot 3 keer meer kans hebben om zelf psychische problemen te ontwikkelen en 5 keer vaker bij de jeugd GGZ in behandeling komen. Bij kinderen van ouders met een stemmings- of angststoornis, heeft zelfs 65% op 35-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis. 

De groep voor kinderen (8-12 jaar) start op dinsdagmiddag 1 november 2022

In deze doe- en praatgroep wordt spelenderwijs over gevoelens gesproken. Ook leren de kinderen over wat de problematiek van papa/mama is en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

De groep voor jongeren (12 - 16 jaar) start op donderdagmiddag 29 september 2022

Deze groep heeft als belangrijkste doel om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden, zodat ze zelf eventuele moeilijkheden de baas kunnen blijven.

Deze groepen zijn voor kinderen uit de gemeente Arnhem en zij kunnen gratis deelnemen. Wilt u een kind/jongere aanmelden van buiten deze gemeente, neem dan contact op over de mogelijkheden.

Flyer KOPP 8-12 jaar

Flyer KOPP 12-16 jaar

Voluit leven

Dit najaar start de training Voluit Leven in Arnhem.
De training is een combinatie van ACT (Acceptance and Commitment Therapy), een vorm van gedragstherapie en mindfulness. Zie voor meer informatie onderstaande flyer.

De training is voor inwoners van de gemeenten Arnhem, Duiven, Rheden en Renkum. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wel dient men zelf het cursusboek (ca € 30,-) aan te schaffen.

Flyer Voluit Leven cursus

Meer weten of direct aanmelden:

026 312 44 83

www.propersonaconnect.nl/preventie