Kans op hooikoorts neemt toe door bloeien van de eerste grassoorten

Het wordt warmer met af en toe een bui en dat betekent dat de eerste grassoorten gaan bloeien. Daarmee stijgt de kans op hooikoortsklachten, ruim 2 miljoen Nederlanders krijgen allergische klachten van graspollen (stuifmeel).

Bron: Radar

Graspollenperiode

De graspollenperiode begint dit jaar later dan anders door de aanhoudende kou. Volgens de universiteit van Wageningen vindt de piekperiode van het graspollenseizoen dit jaar vanaf midden juni tot en met begin juli plaats.

Bloeiende berken veroorzaken ook nog altijd veel klachten. Door de lage temperaturen houdt de bloei lang aan en is er sprake van een lange periode van overlast voor mensen die gevoelig zijn voor berkenpollen. Tot ver in mei kunnen laatbloeiende berken nog klachten veroorzaken.

Wat kun je doen?

Wie (erge) last heeft van hooikoortsklachten wordt aangeraden preventief medicatie te gebruiken. Wageningen University raadt mensen aan voor het slapengaan een douche te nemen, om pollen uit het haar te wassen.

Ook het regelmatig wassen van kleding kan helpen, evenals het dichthouden van ramen en deuren en het dragen van een zonnebril om stuifmeel uit de ogen te houden. Ook kan een mondkapje helpen. Op thuisarts.nl kunt u meer informatie vinden over hooikoorts.