Met niet-spoedeisende problemen niet meer naar oogarts, maar naar optometrist

De huisartsen in de regio Arnhem kunnen vanaf deze week patiënten met niet spoedeisende oogklachten rechtstreeks doorverwijzen naar acht geselecteerde plaatselijke optometristen. 

Bron: De Gelderlander, 06-02-2020 

Patiënten kunnen daarmee de wachttijden en wachtlijsten van de druk bezette optometristen en oogartsen in het ziekenhuis ‘omzeilen’. Al binnen een paar dagen kunnen ze met hun oogklachten terecht bij een aangewezen optometrist in hun woonplaats of regio. 

Bovendien hoeven ze voor een bezoek aan zo’n optometrist geen cent eigen bijdrage te betalen. Dat is wel het geval als ze voor een diagnose worden doorgestuurd naar een optometrist en/of oogarts in het ziekenhuis.

Het gaat om een proefproject van drie jaar. Daarbij zijn koepelorganisatie Onze Huisartsen, ziekenhuis Rijnstate, Oogzorg Praktijken Nederland (platform van geregistreerde optometristen) en verzekeraar Menzis betrokken. 

De optometristen die hieraan meewerken, zijn Holsboer Optometrie en 4D Optiek in Arnhem, Oogzorg Thijssen in Bemmel, Verdonk Optiek in Dieren, Villa Optica in Duiven,  Polman Opticiens in Elst en Velp en Van Wissing Optiek in Velp.

Goede resultaten in Twente

De pilot in de regio Arnhem krijgt volgens Menzis vrijwel zeker landelijk navolging. In Twente (Overijssel) zijn al goede resultaten geboekt met de inzet van plaatselijke optometristen als het voorportaal van oogartsen in de ziekenhuizen.

,,Het doel is om de juiste zorg op de juiste plaats te krijgen”, aldus projectleider Simone Kwant van Onze Huisartsen. Door te verwijzen naar plaatselijke optometristen wordt de beoordeling van lichte oogklachten, en aansluitend de behandeling door huisartsen, laagdrempelig gehouden.

Wachttijden verminderen

Daardoor kan ook de toenemende druk op oogartsen in verband met de vergrijzing van de samenleving worden opgevangen en wellicht verminderd, zegt oogarts Marieke Vos van Rijnstate. Het streven is  de wachttijden en wachtlijsten van de oogspecialisten te verminderen.        

Een vergelijkbaar project in Twente heeft, aldus Menzis, uitgewezen dat 80 procent van de patiënten dat een oogarts bezocht voor een correcte beoordeling van de problematiek ook heel goed bij een optometrist had kunnen aankloppen. 

Binnen een dag gezien

De geselecteerde optometristen hebben de kwaliteit, kennis, kunde, ervaring en apparatuur in huis om oogklachten te scannen en te beoordelen of het nu gaat om lichte, matige of ernstige aandoeningen. 

,,Mocht er sprake zijn van spoed, dan kunnen we de patiënten via een portaal (digitaal loket) rechtstreeks aanmelden bij de oogartsen van Rijnstate. Dan worden ze binnen een dag gezien”, aldus Peter Rijken, eigenaar van Holsboer Optometrie in Arnhem.