De ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren wordt gekenmerkt door het kromtrekken van een of meerdere vingers door een verdikking en verkorting van de bindweefsellaag direct onder de huid van de handpalm.

Dit kan uiteindelijk het gebruik van vinger(s) en/of de hand beperken. De aandoening is niet pijnlijk. De aandoening komt familiair voor en wordt meer gezien bij mannen dan bij vrouwen.

In Nederland wordt de ziekte van Dupuytren meestal operatief behandeld. In Frankrijk wordt echter al jaren ook een andere techniek gebruikt, namelijk de percutane naaldfasciotomie (PNF). Ook in Nederland wordt deze behandeling inmiddels aangeboden.

Niet-operatieve behandeling

De PNF is een niet-operatieve behandeling en daarmee een veel minder ingrijpende behandeling dan de in Nederland meestal gebruikelijke operatie. Zowel bij de PNF als bij de operatieve behandeling bestaat de kans dat de aandoening op een later moment weer terugkeert. De kans op complicaties bij PNF is echter veel kleiner dan bij de operatie.
Een ander groot voordeel van de niet-operatieve behandeling is dat de patiënt één dag na de behandeling al weer oefeningen met de hand gaat doen en de hand weer kan gaan gebruiken. Eventuele medicatie hoeft voor de ingreep niet gestopt te worden en bij terugkeren van de klachten kan opnieuw behandeling plaatsvinden.

Huisarts Polling leert de techniek van de PNF van huisarts Bekkering, die met deze techniek meer dan 300 patiënten behandelde. In juli 2015 is in het wetenschappelijk tijdschrift 'Huisarts & Wetenschap' een artikel gepubliceerd dat dokter Bekkering heeft geschreven over de behandeling van Dupuytren in de huisartsenpraktijk en een eerste vergelijking tussen zijn resultaten en die van chirurgen. Klik hier om het artikel te bekijken: https://www.henw.org/artikelen/behandeling-van-contracturen-van-dupuytren

Recent is een tweede artikel verschenen: artikel dupuytren.pdf 

Afspraak

Als u een afspraak wilt maken voor de beoordeling van uw hand(en) en/of hiervoor verwezen bent door uw huisarts, kunt u contact opnemen met de praktijk, telefoon 026-4425244

De procedure voor een behandeling is als volgt:
U maakt een afspraak voor de beoordeling van uw hand(en). Indien wordt vastgesteld dat uw aandoening geschikt is voor behandeling d.m.v. PNF, maakt u een tweede afspraak voor de behandeling. Let op: na de behandeling is het niet raadzaam om zelf auto te rijden. Indien u met de auto komt is het verstandig om iemand anders terug te laten rijden. 
 

Filmpje

Hieronder ziet u een filmpje van de behandeling van één van dr. Bekkerings patiënten. Patiënt heeft ons toestemming gegeven (dank!) om het op de website te plaatsen om een duidelijk beeld te geven van hoe de ingreep verloopt.

Bekijk de film